Zoli Weiss un inceput promitator printre columbofilii bihoreni

Mă numesc Zoli Weiss, am 38 de ani. Sunt născut în Potău, jud. Satu Mare, dar din anul 2013 locuiesc în Apateu, jud. Bihor. Sunt căsătorit și am un băiețel de 9 ani. Împreună cu fratele meu am avut porumbei de la vârsta de 7-8 ani, la început kingi, tipleri, voltați, pe urma în 1990 și 1991 am primit pui de porumbei voiajori inelați, de la un crescător bătrân din Satu Mare, dar i-am ținut doar de plăcere. Eu după terminarea facultății am plecat la lucru in Germania, unde am stat aproximativ 7 ani. In anul 2010 am inceput să concurăm cu porumbei împreună cu fratele meu in Satu Mare. Am achiziționat niste porumbei de la câțiva crescători din Satu Mare, însă acești porumbei nu au făcut mare treabă. Intre timp eu am avut norocul să-l cunosc în Germania pe domnul Werner Liep, un om deosebit, de la care am primit atât porumbei cât și sfaturi de calitate, pentru a reîncepe sportul columbofil. Cu puii reproduși din acești porumbei a început mai întâi fratele meu sa concureze in Satu Mare, in anul 2018 cu rezultate destul de bune. Iar începând cu anul 2020 am inceput să concurez și eu în Oradea.

Werner LIep (stanga), Zoli Weiss (centru)

Categoriile preferate ar fi viteza, demifond, general, as speed, dar și etapele de fond până la 650 km.

Ca și suse porumbeii mei reprezentativi sunt cei de la Werner Liep, care au la bază porumbei achiziționați direct de la Herbots in anii 1996-2000. Acești porumbei au fost fii și fiice direct din porumbeii olimpici și asi naționali ai lui Herbots pe care i-au avut in anii ’90. Câteva exemple: Nationaal 1, Den 155, Number1, Blackpool, Magic Star, King, Quenn… Pe lângă acești porumbei mai putem aminti câțiva porumbei de Janssen-De Klak, un original Meulemans, câțiva porumbei de la Simon Strahlhuber, Georg Oswald și un mascul olandez de la Henk Schepens , fiu din loc 2 la olimpiadă la general. Pe lângă acești porumbei mai am 2-3 porumbei pentru fond, care sunt la stadiul de încercare, pe linie de Norbert Norman, Rijckaert x Janssen și Verstraete x Janssen.

Crescătoria este una modesta deocamdată, intenționez să construiesc una mai bună, și este alcătuită din 4 compartimente. Unul de matcă, unul de pui, un compartiment pt masculii de zbor și unul pentru femele.

Ca și numeric am undeva intre 35-40 de porumbei de zbor, pui reproduc pt mine aprox.45- 50, iar la matcă am momentan 14-15 perechi. In viitor intenționez să reduc numericul la matcă , vreau sa ajung undeva la 8 perechi, 5-6 perechi pt etapele de viteza, demifond și general și 2-3 perechi pt general- fond. Vreau să mă axez pe 2-3 familii de porumbei pt viteză demifond și general, care au confirmat atât la mine cât și la fratele meu , plus o familie de porumbei de fond, care începe să se contureze încetul cu încetul.

Cu rezultatele obținute în primul an competițional sunt foarte mulțumit, am câștigat 3 concursuri la categoria crescători, și la un concurs am luat locurile 1 și 2. După centralizări am ajuns in primii 7-8 crescători la categoriile viteză crescători, demifond crescători și general crescători, categorii care mă și interesează. Dar am reușit și la fond tineret sa ocup locurile 11 și 15 pe județ cu doi tineri de perspectivă care sper să-mi facă un palmares bun in 2021. Având în vedere că nu am foarte mult timp la dispoziție că să mă pot ocupa mai bine de porumbei, și datorită problemelor pe care le am cu uliul, locuind foarte aproape de pădure, sunt mulțumit.

Fiind la început nu-mi permit să dau sfaturi la alții, dar totuși ca o recomandare a-și putea spune că trebuie să găsești prima data un crescător serios și de încredere (destul de greu nu-i așa 😉🤔), să-l vizitezi pe acesta des, să înveți lucrurile importante ce țin de columbofilie, și doar pe urma să începi să concurezi pe cont propriu. La alegerea porumbeilor nu recomand începătorilor să aducă porumbei din toate crescătoriile posibile, ci să înceapă cu 2-3 familii de porumbei care au dovedit și la alții, și cu un numeric mic!

Că și întreținere am folosit mâncare mai slăbuță, dar anul acesta intenționez să folosesc o mâncare mai bună. Cât despre suplimente și medicamente folosesc foarte puține. Anul trecut am folosit doar un electrolit și un probiotic pt. recuperare, iar medicamente incerc să folosesc cat mai puține doar daca este cazul. Nu cred in tratamente preventive, mai ales cu antibiotice nu poți preveni nimic, ele se aplica doar in cazul in care depistezi o anumită boală! Daca sunt nevoit să folosesc medicamente, atunci le folosesc pe cele românești, care cred că sunt bune. Preventiv tratez doar de tricomonoza de 2-3 ori pe an.  Sincer nici în eficienta multitudinii de suplimente, care există pe piață nu prea cred🤔, merg pe mana domnului Werner Liep, care are un mare bagaj de cunoștințe columbofile și veterinare, asta fiind și profesia dânsului.

Ca și încheiere asi dori să-i mulțumesc, încă o dată, pentru sfaturile și porumbeii de calitate oferiti cadou, domnului Werner Liep, dar și soției mele care mă mai ajută când eu nu am timp.

Va doresc tuturor mult succes in sezonul 2021!